Αλματώδης αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων

Το  Εθνικό  Σύστημα Υγείας δοκιμάσει για 4η χρονιά η λοίμωξη Covid-19, αλλά και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η διασπορά των οποίων το τελευταίο διάστημα καταγράφει αλματώδη αύξηση στην κοινότητα και η κορύφωσή τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το άνοιγμα των σχολείων προβλέπεται πως θα αυξήσει περαιτέρω τα κρούσματα.

«Πιθανώς θα βιώσουμε για ακόμη μια φορά καταστάσεις οριακής αντοχής, τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες», «η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

«Ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων έκανε το 2024, με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις πρώτες ώρες του έτους, είτε να στέκεται στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο διαγνωστικό τεστ εποχικής γρίπης ή κορωνοϊού είτε να περιμένει στην ουρά έξω από ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων», αναφέρει η κυρία Τσικρικά.

«Η κατακόρυφη εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), καθώς και τις λοιπές αναπνευστικές ιώσεις αποτυπώνεται αριθμητικά σε πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% σε νοσοκομειακές κλίνες και σε αυξημένες εισαγωγές σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια», υπογραμμίζει η κυρία Τσικρικά.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 1.818 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 44% συγκριτικά με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.259), που ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.519).

Οι εορταστικές συγκεντρώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού και επιπλέον για την Covid-19 η υποπαραλλαγή JN.1. Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη υποπαραλλαγή JN.1 του στελέχους «Oμικρον» του κορωνοϊού παρουσιάζει μεγάλη μολυσματικότητα και διασπορά στην κοινότητα, με σημαντική επίπτωση σε νοσηρότητα και θνητότητα στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Εποχική γρίπη και RSV

Επιπροσθέτως, ο Οργανισμός προειδοποιεί για την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, κυρίως των ατόμων με αυξημένη συννοσηρότητα από την εποχική γρίπη και τον RSV, που αναμένονται να κορυφωθούν σε κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοί, υπενθυμίζει η πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, μεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βράγχος φωνής, κεφαλαλγία, αγευσία, ανοσμία, μυαλγίες, αρθραλγίες, έκδηλη αδυναμία και καταβολή.

Κάποιες πιο ειδικές εκδηλώσεις, όπως οι διαταραχές στον ύπνο ή η «ομίχλη του εγκεφάλου» (brain fog), δηλαδή η μειωμένη ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης, παρατηρούνται σε διαφορετικό βαθμό κατά την εξέλιξη μιας ιογενούς νόσησης, συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης Covid-19.

Πηγή

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*