Βολές Δικαστών για την “παρέμβαση” της Καμάλα Χάρις στην υπόθεση Χέντερσον: “Να απέχουν από νουθεσίες ή διαμαρτυρίες για εκκρεμείς υποθέσεις”

Παρέμβαση με αιχμές για τις πληροφορίες περί δυσαρέσκειας της Καμάλα Χάρις σχετικά με την καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης της δολοφονίας του άτυχου νεαρού αφροαμερικανού Μπακαρί Χέντερσον, κάνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ): «…Σημειώνουμε επίσης ότι η ορθή απονομή Δικαιοσύνης δεν είναι στόχος που μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρυκτικό αλλά προϋποθέτει την αποχή κρατικών αξιωματούχων από οποιαδήποτε παρέμβαση, νουθεσία ή διαμαρτυρία επί συγκεκριμένης υπόθεσης η οποία μάλιστα τυχαίνει να εκδικάζεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο αρμόδιο Δικαστήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως η Αμερικανίδα Αντιπρόεδρος στη συνάντηση της στο Μόναχο με τον Πρωθυπουργό του έθεσε θέμα καθυστερήσεων στη δίκη (αναβολών διακοπών κλπ) καθώς  οι βιοπαλαιστές γονείς του αναγκάζονται να υποβάλλονται σε διαρκή έξοδα ταξιδιών και  ψυχική ταλαιπωρία…

 

Δικαστές για παρεμβάσεις

eurokinissi

Δικαστές για παρεμβάσεις: Αντίδραση

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει :

«…Σε απάντηση σειράς αναφορών Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων αλλά και κακοπροαίρετα τοποθετούμενων δημοσιευμάτων για το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, ενόψει εκδίκασης εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης, οφείλουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα: ο εύλογος χρόνος της απονομής της Δικαιοσύνης ως αναγκαίο στοιχείο της ποιότητας του δικαιοδοτικού συστήματος αποτελεί μόνιμη έννοια και κεντρικό στόχο όλων των δικαστικών λειτουργών. Άλλωστε η ύπαρξη ενός γρήγορου συστήματος απονομής Δικαιοσύνης θα ωφελούσε εκτός από το κοινωνικό σύνολο και τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς. Για το λόγο αυτό οι δικαστές και εισαγγελείς εργάζονται με υπερένταση των δυνάμεών τους υπό συνθήκες αδιανόητες για άλλους ευρωπαίους συναδέλφους μας και ταυτόχρονα η Ένωσή μας έχει καταθέσει πλήθος προτάσεων που στοχεύουν ειδικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση της δυνατότητας δικονομικών καταχρήσεων (δικαστική διαμεσολάβηση, δικαστική αστυνομία, ηλεκτρονική υποστήριξη, ουσιαστικό σωφρονιστικό σύστημα), η υλοποίηση των οποίων καθυστερεί. Θεωρούμε άδικο και ατελέσφορο να χρεώνονται σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι διαχρονικές ελλείψεις και η ολιγωρία της Πολιτείας, καθώς η απουσία αυτοκριτικής και η μετάθεση ευθυνών απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσα ορατής βελτίωσης προς όφελος όλων.

Σημειώνουμε επίσης ότι η ορθή απονομή Δικαιοσύνης δεν είναι στόχος που μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρυκτικό αλλά προϋποθέτει την αποχή κρατικών αξιωματούχων από οποιαδήποτε παρέμβαση, νουθεσία ή διαμαρτυρία επί συγκεκριμένης υπόθεσης η οποία μάλιστα τυχαίνει να εκδικάζεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο αρμόδιο Δικαστήριο».

 

Δικαστές για παρεμβάσεις

ende

Νέα διακοπή

Η δίκη πάντως που επρόκειτο να αρχίσει τη Δευτέρα και διεκόπη για σήμερα, πήρε νέα παράταση για τις 11 Μαρτίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα ταλαιπωρία τους γονείς του 23χρονου Αμερικανού, οι οποίοι από το πρωΐ της Τετάρτης βρίσκονταν στο Δικαστήριο μαζί με έναν ακτιβιστή δικηγόρο που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νέα Υόρκη.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ομόφωνη ήταν η απόφαση για απαλλαγή από τις κατηγορίες για τον Πατρινό μπάρμαν. Και αυτό, καθώς το δικαστήριο έκρινε ως απαράδεκτη την έφεση του εισαγγελέα για την περίπτωσή του. Μετά από την απόρριψη όλων των άλλων ενστάσεων, η διαδικασία συνεχίστηκε με την εκλογή ενόρκων και μετά αποφασίστηκε η διακοπή για τα μέσα Μαρτίου.

Όπως έγραφε το dikastiko.gr  πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Μπακαρί, οι γονείς του και τα αδέλφια του βρέθηκαν ξανά στην Πάτρα, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η δίκη. Το νέο τους ταξίδι δεν είναι το πρώτο και αυτό ακριβώς επισημάνθηκε και από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, όπου τόνισε στον πρωθυπουργό πως οι βιοπαλαιστές γονείς του έρχονται στη χώρα μας κάθε φορά για να ζητήσουν την τιμωρία όσων εμπλέκονται στην δολοφονία του παιδιού τους. Υποβάλλονται δηλαδή σε δυσβάσταχτα έξοδα και κυρίως ψυχική ταλαιπωρία.

Δικαστές για παρεμβάσεις

Σε δήλωσή του στο dikastiko.gr, ο συνήγορος κατηγορουμένων Άγης Τάτσης έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη υπόθεση. «Μία υπόθεση που και με τα ερωτήματα που έθεσε η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στον Πρωθυπουργό, παίρνει και μία διεθνή διάσταση. Μία υπόθεση αρκετά δύσκολη σε τεχνικό επίπεδο, αφού πρέπει η σύνθεση του δικαστηρίου να κρίνουν το βαθμό ευθύνης καθενός από τους εμπλεκόμενους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τάτσης.

«Ο θανών ήταν αυτός που στην ουσία προκάλεσε το επεισόδιο μέσα στο μπαρ που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας συμπλοκής που τελικά οδήγησε στον καταδικαστέο από κάθε πλευρά θάνατό του. Αν ζούσε σήμερα ο θανών θα ήταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με βαρύτερες κατηγορίες απ’ όλους τους άλλους εμπλεκόμενους», σημείωσε ο ίδιος.

Η καταιγιστική συνέντευξη των γονιών του

Λίγες μέρες πριν το τελευταίο τους ταξίδι, για να παρακολουθήσουν τη δίκη σε δεύτερο βαθμό των υπαιτίων της δολοφονίας του μεσαίου τους παιδιού, ο Φιλ και η Τζιλ Χέντερσον έδωσαν μια μεγάλη συνέντευξη στην εκπομπή CBS Mornings που παρουσιάζει η Γκέιλ Κινγκ.

“Κάποιος ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου για μια selfie; Απλώς δεν έχει κανένα νόημα”, λέει στην συνέντευξη η Τζιλ Χέντερσον, η οποία ακόμα και σήμερα δεν έχει καταφέρει να δει το επίμαχο βίντεο. “Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι με τόσο μίσος που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο σε άλλον άνθρωπο” ανέφερε.

“Δεν νομίζω ότι εκεί στην Ελλάδα βλέπουν εμάς τους μαύρους το ίδιο με τους λευκούς”, είπε στην συνέντευξη ο Φιλ Χέντερσον, “και κατά τη διάρκεια της δίκης είδα ότι δεν τον αντιμετώπιζαν σαν άνθρωπο. Δεν γίνεται όμως να μπορείς να κυνηγήσεις και να σκοτώσεις έναν άνδρα και να μην πας ποτέ στη φυλακή”, συμπλήρωσε η μητέρα του Τζιλ.

Δικαστές για παρεμβάσεις

EUROKINISSI

Το περιστατικό

Ο άτυχος αφροαμερικανός είχε έρθει στη χώρα μας για διακοπές το 2017, και βρέθηκε να διασκεδάζει σε μπαρ στην περιοχή Λαγανά το καλοκαίρι εκείνο, όταν μαζί με άλλον φίλο του ζήτησαν από μία σερβικής καταγωγής θαμώνα του μπαρ να πιούν μαζί ένα ποτό και εκείνη ζήτησε να βγάλουν μία selfie.

Ο Μπακαρί σύμφωνα με το thetoc.gr είχε μόλις αποφοιτήσει από το Κολέγιο του Όστιν και πραγματοποιούσε ένα παιδικό του όνειρο: ένα ταξίδι στην Ελλάδα, όταν για ασήμαντη αφορμή ενεπλάκη σε καβγά σε μπαρ και ξυλοκοπήθηκε άγρια μέχρι θανάτου.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο καυγάς ξεκίνησε όταν μια σερβιτόρα μπαρ της Ζακύνθου ζήτησε να βγάλει μια selfie με τον Μπακαρί. Ένας Σέρβος που βρισκόταν μπροστά στη σκηνή ρώτησε τη νεαρή γυναίκα “γιατί θα ήθελε μια φωτογραφία με έναν μαύρο” όταν “υπάρχουν πολλοί Σέρβοι στο μπαρ”.

Στη συνέχεια γρονθοκόπησε τον Μπακάρι. Η λογομαχία κλιμακώθηκε, με αποτέλεσμα μια ομάδα ανδρών να κυνηγήσει τον Μπακάρι στον δρόμο όπου τον περικύκλωσαν και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Το όλο περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα παρακολούθησης.

Μπακαρί Χέντερσον: Η άσκηση έφεσης της οικογένειας

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών με την απόφασή του, που είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2018, έκρινε ένοχους, έξι από τους εννέα κατηγορούμενους για την υπόθεση τού θανάτου του. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά μετατροπή κατηγορίας δηλαδή. Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι, αρχικά είχαν κριθεί ένοχοι για απλή σωματική βλάβη, αλλά στην συνέχεια είχαν απαλλαχθεί της κατηγορίας, λόγω έλλειψης έγκλησης.

Η σημερινή διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ορίστηκε ύστερα από έφεση που είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών, στα τέλη Νοεμβρίου του 2018, ο τότε αντεισαγγελέας Εφετών Πατρών, Γεώργιος Μπισμπίκης. Η έφεση είχε ασκηθεί έπειτα από σχετική αίτηση που είχαν κατέθεσαν οι τότε συνήγοροι της οικογένειας Χέντερσον και η οποία είχε γίνει δεκτή, για τους επτά από τους εννέα κατηγορούμενους. Ο εισαγγελέας ζητεί να κριθούν αυστηρότερα οι κατηγορούμενοι και να δικαστούν για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Πηγή fantomas.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*