ΗΠΑ: Ένοχοι και για ρατσιστικό έγκλημα οι δολοφόνοι του Αφροαμερικανού Αμάντ Άρμπερι

Οι ένορκοι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην πολιτεία της Τζόρτζια έκριναν για πρώτη φορά στην  δικαστική ιστορία της πολιτείας, ένοχους για έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα τους τρείς λευκούς δολοφόνους του Αφροαμερικανού Αμάντ Άρμπερι που πριν δύο χρόνια τον καταδίωξαν και  τον σκότωσαν ενώ έκανε τζόκινγκ.

Ο Τράβις ΜακΜάικλ, 36 ετών, ο πατέρας του Γκρέγκορι ΜακΜάικλ, 65 ετών, και ο γείτονάς τους Γουίλιαμ Μπράιαν, ηλικίας 52 ετών, καταδικάστηκαν πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο του Άρμπερι από δικαστήριο στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Όμως αυτή η πρώτη δίκη δεν ασχολήθηκε με τη ρατσιστική διάσταση του εγκλήματος, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της δεύτερης δίκης ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης η οικογένεια του Άρμπερι βγήκε από το δικαστήριο και έκανε το σήμα της νίκης με τα χέρια της.

«Πετύχαμε δικαιοσύνη για τον Αμάντ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πατέρας του Μάρκους Άρμπερι.

Ahmaud Arbery’s father Marcus Arbery addresses the media, (AP Photo/Lewis Levine)

«Ήταν μια μακρά και δύσκολη μάχη», πρόσθεσε η μητέρα του Άρμπερι, η Γουάντα Κούπερ- Τζόουνς. «Πετύχαμε μια νίκη σήμερα, αλλά υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν τα έχουν καταφέρει», τόνισε.

Στη διάρκεια της δίκης οι δικηγόροι της οικογένειας του Άρμπερι αναφέρθηκαν στις ιδιαίτερα βίαιες ρατσιστικές προσβολές που είχαν εκφράσει οι τρεις άνδρες στο παρελθόν. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο Τράβις ΜακΜάικλ είχε για παράδειγμα χαρακτηρίσει τους Αφροαμερικανούς «εγκληματίες» και «πιθήκους», «άγριους και υπάνθρωπους».

Το σώμα των ενόρκων αποτελούνταν από οκτώ λευκούς, τρεις μαύρους και έναν ισπανόφωνο και συνεδρίασε για λιγότερο από μία ημέρα προτού καταλήξει στην απόφασή του.

Πριν δύο χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου 2020, ο Αμάντ Άρμπερι, 25 ετών, έκανε τζόγκινγκ στο Μπρούνσγουικ, μια πόλη στη Τζόρτζια, όταν άρχισαν να τον καταδιώκουν τρεις ένοπλοι άνδρες που επέβαιναν σε ένα φορτηγάκι. Λίγα λεπτά αργότερα ο Τράβις ΜακΜάικλ τον σκότωσε.

Επί περισσότερους από δύο μήνες η αστυνομία δεν είχε προχωρήσει σε καμία σύλληψη και χρειάστηκε η δημοσιοποίηση ενός βίντεο από το περιστατικό, το οποίο έγινε viral στο διαδίκτυο, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα.

Ο Άρμπερι έχει αναχθεί σε εμβληματική μορφή του κινήματος Black Lives Matter στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού το 2020.

Artist Theo Ponchaveli wears a mask he created that reads, “Runwithmaud” (AP Photo/Tony Gutierrez)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή

Πηγή fantomas.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*