Κίνα: Υποθαλάσσιες γεωτρήσεις πετρελαίου με βασικό εξοπλισμό ένα «Χριστουγεννιάτικο δέντρο»

Σε λειτουργία τέθηκε στην θαλάσσια περιοχή κοντά στην πόλη Τζαντσιάνγκ της Κίνας υποβρύχιος εξοπλισμός πετρελαϊκών γεωτρήσεων με την ιδιότυπη ονομασία «Χριστουγεννιάτικο δέντρο».

Σύμφωνα  με την κοινοπραξία China National Offshore Oil Corporation το λεγόμενο υποθαλάσσιο “Χριστουγεννιάτικο δέντρο” ή subsea Xmas είναι ένας σημαντικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στα υποθαλάσσια συστήματα παραγωγής της πετρελαϊκής βιομηχανίας, καθώς μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε ώριμα πεδία θαλάσσιων γεωτρήσεων.

Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση των γεωτρήσεων πετρελαίου, που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, που βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Μέσω της εισαγωγής φιλτραρισμένου θαλάσσιου νερού με μέγιστη πίεση 17 Μεγαπασκάλ (MPa) στον ταμιευτήρα του κοιτάσματος, επιτυγχάνεται η άντληση του πετρελαίου στην επιφάνεια, από μεγάλο θαλάσσιο βάθος.

Το subsea Xmas έχει μήκος 3,5 μέτρων, πλάτος 3,2 μέτρων και ύψος 3 μέτρων, με συνολικό βάρος περίπου 22 τόνων, σύμφωνα με την CNOOC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua

www.ertnews.gr

Πηγή

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*