Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων: Εξώδικη διαμαρτυρία προς υπουργεία και ΑΑΔΕ για τα τέλη του ΓΕΜΗ

Μεγάλος αριθμός επιμελητηρίων αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα επιβίωσης, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από τα τέλη του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), όπως αναφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων σε εξώδικο διαμαρτυρία προς τα αρμόδια υπουργεία και την ΑΑΔΕ που αφορά στο θέμα της είσπραξης τελών ΓΕΜΗ μέσω των κατά τόπους ΔΟΥ.

Σύμφωνα με τη εξώδικη διαμαρτυρία, η οποία έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της ΚΕΕΕ, κατά τα οριζόμενα στη κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ανταποδοτικών τελών ΓΕΜΗ μέσω της διαδικασίας του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Για το θέμα αυτό η ΚΕΕΕ, για λογαριασμό όλων των Επιμελητηρίων της χώρας, όπως υπογραμμίζεται, καταβάλει, συνεχείς, πολυετείς προσπάθειες, για την έκδοση της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση.
Κι αυτό, παρά το γεγονός, ότι σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, για πλήθος άλλων φορέων, υπήρξε αποδοχή των αντίστοιχων αιτημάτων.

  • Από τη συνεχιζόμενη αυτή πρακτική, εκτιμάται ότι ικανός αριθμός επιμελητηρίων αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα επιβίωσης, εξαιτίας της αισθητής, πλέον, μείωσης εισπραξιμότητας των τελών ΓΕΜΗ.

Στο γεγονός αυτό, όπως σημειώνει η ΚΕΕΕ, επιβάλλεται να προστεθεί και το πλέγμα ευθυνών που βαρύνει τις διοικήσεις των επιμελητηρίων, ως προς την υποχρέωση είσπραξης των τελών ΓΕΜΗ, η οποία παραμένει απολύτως ενεργή, παρά την συνεχιζόμενη επί έτη αδράνεια της επίσημης πολιτείας.

Η – παρά την θετική στάση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη – έλλειψη γενικότερης ανταπόκρισης, ήταν αυτή που υποχρέωσε την διοικητική επιτροπή της ΚΕΕΕ να εκφράσει τη διαμαρτυρία της.

Για τον λόγο αυτό, στην συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής της ΚΕΕΕ, την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, αποφασίστηκε ομόφωνα, μετά από την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, να αποσταλεί εξώδικη διαμαρτυρία με αίτημα την άμεση υλοποίηση της νομοθετικής πρόβλεψης.

Το εξώδικο αναλυτικά: https://uhc.gr/wp-content/uploads/2022/02/Exwdiki_Diamartyria.pdf

 

Πηγή

Πηγή fantomas.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*