Μετά τον υπερδιπλασιασμό των τελευταίων ημερών, αύριο η φθηνότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για την ελληνική αγορά

Την φθηνότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει αύριο 9 Μαρτίου 2022 η ελληνική αγορά με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν στο χρηματιστήριο ενέργειας. Συγκεκριμένα η τιμή του ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στα 331,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο ίδιο ύψος διαμορφώθηκε και η τιμή στο βουλγαρικό χρηματιστήριο ενέργειας ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης η τιμή διαμορφώνεται πάνω από 400 €.

Συγκεκριμένα στη Γερμανία η τιμή διαμορφώθηκε στα 446,25 Ευρώ ανά μεγαβατώρα την Γαλλία στα 462,3, την Ελβετία στα 539,73, την Αυστρία στα 474,03, την Ουγγαρία στα 473,3, την Ρουμανία στα 439,68 την Σερβία 518,27 και την Πολωνία 166,79 λόγω της αυξημένης συμμετοχής του άνθρακα στο ενεργειακό της μείγμα. Στην Ιταλία η τιμή διαμορφώνεται στα 463,01 και στην Ισπανία και Πορτογαλία στα 472,97 Ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην Ελλάδα η μείωση της τιμής αποδίδεται στην αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο 19% του μίγματος καθώς και στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα στο 30,68%. Επίσης σημαντικό ρόλο έχει παίξει η αύξηση της συμμετοχής ΑΠΕ στο 30,6% Ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα βρίσκεται στο 39,76 %. Έτσι καταγράφηκε μείωση της τιμής κατά 22,39% σε σχέση με σήμερα που ήταν στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών παίζει και το γεγονός ότι μειώθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο και διαμορφώνονται αυτή την ώρα στα περίπου 203 € ανά μεγαβατώρα.

Ρεπορτάζ: Πηνελόπη Μητρούλια

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΠηγήΠηγή fantomas.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*