Περού: Πετρελαιοκηλίδα από το τσουνάμι στα νησιά Τόνγκα – Αποζημιώσεις από την ισπανική Repsol ζητά η κυβέρνηση του Περού

Η κυβέρνηση του Περού ζήτησε την Τετάρτη (19/01) η ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol να καταβάλει αποζημιώσεις στους πληγέντες από τη ρύπανση που προκάλεσε η διαρροή 6.000 βαρελιών αργού στις ακτές της χώρας της Λατινικής Αμερικής, πετρελαιοκηλίδα που αποδίδεται από την εταιρεία στο τσουνάμι που οφειλόταν στην ηφαιστειακή έκρηξη στα νησιά Τόνγκα.

«Η πετρελαιοκηλίδα της Repsol στη Βεντανίγια είναι η χειρότερη οικολογική καταστροφή που έχει σημειωθεί στην περιοχή της Λίμας τα τελευταία χρόνια και προκάλεσε μεγάλη ζημία σε εκατοντάδες οικογένειες αλιέων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών μέσω Twitter.

AP Photo/Martin Mejia

«Η Repsol πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις για αυτή τη ζημία αμέσως», πρόσθεσε το περουβιανό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το οποίο «αυτή η τρομερή κατάσταση έθεσε σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα σε δύο προστατευόμενες φυσικές ζώνες» και μόλυνε παραλίες.

Σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές, η ρύπανση έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 18.000 τετραγωνικά μέτρα.

AP Photo/Martin Mejia

Η πετρελαιοκηλίδα σχηματίστηκε το Σάββατο (15/01) στο διυλιστήριο Λα Παμπίγια, στη Βεντανίγια, στην περιφέρεια της Λίμας.

Το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκφόρτωσης αργού από δεξαμενόπλοιο, εξαιτίας των σφοδρών κυμάτων που έπληξαν την ημέρα εκείνη τμήματα των ακτών του Περού, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στα Τόνγκα.

Σε ανακοίνωση Τύπου που διένειμε το διυλιστήριο την Τετάρτη, διαβεβαίωσε ξανά πως «βρίσκεται στη διαδικασία του έργου της απορρύπανσης της ακτογραμμής και του καθαρισμού των παραλιών» από τις «πετρελαιοκηλίδες οι οποίες σχηματίστηκαν εξαιτίας της ηφαιστειακής έκρηξης στα Τόνγκα».

«Έχουν τοποθετηθεί φράγματα συγκράτησης (σ.σ. του αργού) σε όλες τις πληγείσες ζώνες, έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένες ομάδες στη θάλασσα και στη γη», πρόσθεσε το διυλιστήριο.

Tη Τρίτη (18/01) ο περουβιανός υπουργός Περιβάλλοντος Ρούμπεν Ραμίρες εκτίμησε ότι η ποσότητα του αργού που εκχύθηκε στη θάλασσα ήταν τουλάχιστον 6.000 βαρέλια.

Η εταιρεία είχε κάνει αρχικά λόγο για «περιορισμένη» διαρροή: ισχυρίστηκε στην εισαγγελία ότι η ποσότητα που χύθηκε στη θάλασσα δεν ξεπερνούσε τα 7 γαλόνια, δηλαδή 0,16 βαρέλι.

Ο εποπτικός φορέας των τομέων της ενέργειας, των μεταλλείων και των ορυχείων (OSINERGMIN) ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να υπάρξει «αναστολή της δραστηριότητας» στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό όπου σημειώθηκε η διαρροή «για όσο χρειαστεί ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια» της πετρελαιοκηλίδας.

Τα νησιά Τόνγκα υπέστησαν μεγάλη καταστροφή εξαιτίας έκρηξης ηφαιστείου και του συνεπακόλουθου τσουνάμι, των κυμάτων ύψους ως ακόμη και 15 μέτρων.

Η υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη, που ακούστηκε ως την Αλάσκα των ΗΠΑ, 9.000 χιλιόμετρα μακριά, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες και είχε αποτέλεσμα να υψωθεί ένα πελώριο μανιτάρι καπνού σε ύψος 30 χιλιομέτρων, το οποίο σκόρπισε ηφαιστειακή τέφρα, αέρια και τοξική βροχή στα 170 νησιά του αρχιπελάγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Πηγή fantomas.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*