Πούτιν – Μακρόν: Ελπίδες από την μεταξύ τους επικοινωνία – Συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για την ειρήνη στην Ουκρανία

Στην ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία συμφώνησαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ΚΑΙ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν,  κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, αναφέρει η γαλλική Προεδρία, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη.

putin-macron-0

Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη για την κλιμάκωση ο Πούτιν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η πρόσφατη κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης», ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν τη «σοβαρή ανησυχία» του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Μακρόν σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι δύο άνδρες συζήτησαν για τους πιθανούς τρόπους διασφάλισης της άμεσης αποκλιμάκωσης.

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ουκρανία μυρίζει «μπαρούτι», καθώς οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις δεν σταματούν σε περιοχές όπως το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ.

Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε περαιτέρω παραβιάσεις της εκεχειρίας στα ανατολικά, μετά από μια ημέρα σφοδρών πυρών το Σάββατο. Το Υπουργείο ανέφερε ότι τις πρώτες 11 ώρες της Κυριακής, «παρατηρήθηκαν 20 περιστατικά παραβίασης της εκεχειρίας από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένων 18 περιστατικών όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ».

Η συμφωνία Μινσκ ΙΙ οδήγησε σε μια ασταθή κατάπαυση του πυρός μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων και απαγορεύει τα βαρέα όπλα κοντά στη γραμμή επαφής μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ουκρανία δήλωσε ότι κατέγραψε συνολικά 136 παραβιάσεις της εκεχειρίας το Σάββατο.

Πάνω από 40.000 έχουν φθάσει στη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στη Ρωσία μετά την εκκένωσή τους από τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη επικεφαλής του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντερ Τσουπριγιάν. «Βρίσκονται κυρίως στην περιοχή του Ροστόφ», δήλωσε ο Τσουπριγιάν.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ροστόφ, Βασίλι Γκομπούλεφ, ανακοίνωσε το Σάββατο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για να εξυπηρετήσει την εισροή.

Την εκκένωση των αμάχων διέταξαν οι ηγέτες των αποσχισθεισών δημοκρατιών την Παρασκευή, όταν ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σχεδίαζαν επίθεση εναντίον των περιοχών. Η Ουκρανία έχει διαψεύσει σταθερά οποιαδήποτε σχέδια επίθεσης στις περιοχές, οι οποίες αποτελούν περίπου το 7% της ουκρανικής επικράτειας.

Πηγή fantomas.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*