Πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων για τις καταστροφές από την «Ελπίδα» (video)

Τεράστια προβλήματα προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στις αγροτικές καλλιέργειες στην Αττική. Ιδιαίτερα στα Μέγαρα και στον Μαραθώνα καταστράφηκαν πολλά θερμοκήπια με οπωροκηπευτικά, γεγονός που φέρνει ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων αυτών.

Δικαιολογημένες θεωρεί τις αυξήσεις στις τιμές ο πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών Νίκος Καββαδίας.
Όπως είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η χασούρα για τους παραγωγούς είναι δεδομένη αλλά σιγά σιγά η κατάσταση θα εξισορροπηθεί.

Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθύνων σύμβουλος Οργανισμών Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Απόστολος Αποστολάκος. Οι τιμές θα αυξηθούν, αλλά για πολύ μικρό διάστημα, εκτίμησε,

Όταν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα στις αγροτικές παραγωγές, είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας. Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει. Υπάρχουν προγράμματα αντιχαλαζικής και αντιπαγετικής προστασίας ανέφερε.

Παράλληλα, «Οι λαϊκές αγορές εξακολουθούν να παραμένουν το καταφύγιο των καταναλωτών σε περιόδους κρίσεων και ανατιμήσεων» σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή της Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) με αφορμή ορισμένα ρεπορτάζ που αναφέρονται στην ακρίβεια στις λαϊκές αγορές.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «οι λαϊκές αγορές παραμένουν ο χώρος στον οποίο οι πολίτες μπορούν να βρουν τα καταναλωτικά είδη που τους ενδιαφέρουν χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσουν υπέρογκα ποσά.
Αποτελούν τον καταλυτικό μηχανισμό ανάσχεσης υπερβολικών αυξήσεων και αισχροκέρδειας που είναι σίγουρο ότι θα παρατηρούνταν, αν δεν λειτουργούσαν οι αγορές αυτές».

Η Ομοσπονδία καλεί τους καταναλωτές «να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τους πωλητές. «Άλλωστε, όπως σημειώνει, οι λαϊκές αγορές είναι πρώτα λαϊκές και μετά αγορές!»

Επιπλέον αναφέρει τα εξής: «Πράγματι, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα στα οποία σημειώνονται αυξήσεις, εξαιτίας της πολύ μεγάλων ανατιμήσεων που καταγράφονται στο κόστος παραγωγής τους(ρεύμα, καύσιμα) και των χιονοπτώσεων που έπληξαν την χώρα μας και συνοδεύτηκαν από παγετούς.

Οι αυξήσεις όμως αυτές, σε ορισμένα επαναλαμβάνουμε προϊόντα, δεν μπορούν να παίρνουν διαστάσεις τρομοκράτησης των καταναλωτών παρουσιάζοντας μια εικόνα ανεξέλεγκτων και κατακόρυφων αυξήσεων.

Οι πωλητές των αγορών, έχοντας πάντα έντονο το συναίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της στήριξης των πολιτών, όχι μόνο τώρα αλλά και σε όλη την διάρκεια της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, μειώνουν δραματικά τα περιθώρια κέρδους τους, αναζητούν τις καλύτερες τιμές αγοράς και διαπραγματεύονται σκληρά με τους εμπόρους με έναν και μοναδικό στόχο. Να προσφέρουν, όπως δεκαετίες τώρα, τα ποιοτικότερα προϊόντα στις φθηνότερες τιμές.

Ας μας υποδείξουν όσοι αναφέρονται στην ακρίβεια των αγορών μας, που μπορεί ο καταναλωτής να βρει φθηνότερες, από τις λαϊκές αγορές, τιμές.

Ας μας υποδείξουν που μπορεί να βρει ο καταναλωτής μεγαλύτερη ποικιλία εξαιρετικών προϊόντων, που προς το πέρας των αγορών, πωλούνται ακόμα και στη μισή τιμή, πράγμα το οποίο αποσιωπάται και δεν προβάλλεται.

Ας μας υποδείξουν σε ποιον άλλο κλάδο της αγοράς, όχι μόνον των τροφίμων, αλλά του εμπορίου εν γένει, λειτουργεί σε αυτά τα επίπεδα ο υγιής ανταγωνισμός κρατώντας σταθερά χαμηλές τιμές προς όφελος πάντοτε των καταναλωτών που για σχεδόν 100 χρόνια τώρα τις εμπιστεύονται».

Πηγή

Πηγή fantomas.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*