Σαρωτικές αποχές δικηγόρων από Δίκες έως 15 Απριλίου: Σωρεία αναβολών σε Δίκες “εγκληματικών οργανώσεων” και συμφερόντων Δημοσίου

Μπαράζ αναβολών σε Δίκες ανά την Ελλάδα, προκαλεί η συντονισμένη αποχή έως τις 15 Απριλίου των δικηγόρων από σειρά Δικών:

α) Από τις Δίκες με αντικείμενο αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης έως τις 15 Απριλίου, με αίτημα την απόσυρση της νέας διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία

β) από τις Δίκες του Δημοσίου για 5 ημέρες (από τις 11- 15 Απριλίου) ενόψει των όσων αναφέρονται στο σχέδιο για να απορροφήσει η χώρα τα κονδύλια του ταμείου Ανάκαμψης αλλά και στον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων για τον δικαστικό Καλλικράτη και συγκεκριμένα για τις συγχωνεύσεις Δικαστηρίων αλλά και τις Δίκες εξ αποστάσεως.

Αποχές Δικηγόρων

Η Ολομέλεια

Οι δίκες αναβάλλονται σωρηδόν καθώς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα υιοθέτησαν την απόφαση της Ολομέλειας .

Συγκεκριμένα σχετικά με την αποχή από τις Δίκες με αντικείμενο αδικήματα “εγκληματικές οργανώσεις” (ήδη έχουν παγώσει σειρά δικών π.χ της Folli Follie) αυτή ελήφθη μετά από εισήγηση του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων Θόδωρου Μαντά, και με αυτή ζητούν την κατάργηση του άρθρου 187 παρ. 6.

Υπενθυμίζεται πως η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται, ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Αποχές Δικηγόρων: “Καλλικράτης”

Όπως έχει γραφτεί η αποχή από τις Δίκες του δημοσίου αφορά την αντίδραση των δικηγόρων κυρίως των Περιφερειακών Δικαστηρίων της χώρας, με αφορμή τις φωνές εκείνες που τοποθετούν στο ελληνικό σχέδιο για να απορροφήσει η χώρα τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης την αναδιάταξη των Δικαστηρίων, εν ολίγοις κατάργηση και συγχώνευση Πρωτοδικείων που δεν έχουν μεγάλη δικαστηριακή ύλη. Οι φόβοι έχουν εκφραστεί πολλές φορές αλλά στην τελευταία συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, τέθηκε επί τάπητος μετά από εισήγηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργου Μπέσκου: “…Εάν τυχόν υλοποιηθεί η συγχώνευση θα επιφέρει αντίστροφα αποτελέσματα, ήτοι ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των Πρωτοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων και αποκλεισμό των πολιτών των μικρότερων αστικών κέντρων από την πρόσβαση στο σύστημα δικαιοσύνης, καθότι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, την οποία εξακολουθούμε να διανύουμε κάθε οικονομική επιβάρυνση είναι αποτιμητή και υπολογιστέα.

Κυρίως όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει στην οικονομική εξόντωση των συναδέλφων, οι οποίοι υπάγονται στα Πρωτοδικεία, τα οποία ενδεχομένως θα συγχωνευθούν, καθότι είναι αδιανόητο και ανέφικτο να ασκούν δικηγορία σε τόπο, όπου δεν θα υπάρχει Πρωτοδικείο και να αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά χιλιόμετρα, ώστε να ασκούν το λειτούργημά τους. Παραγνωρίζεται το γεγονός, ότι επένδυσαν με την επαγγελματική τους στέγη στην ύπαρξη του Πρωτοδικείου τους επί πολλά έτη για να ασκήσουν το επάγγελμά τους με αποτέλεσμα μία τέτοια απόφαση να τους οδηγήσει βιαίως σε έξοδο από το επάγγελμα και στην ανεργία”.

Αποχές Δικηγόρων

Αποχές Δικηγόρων: ΔΣΑ

Την απόφαση της Ολομέλειας υιοθέτησαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι. Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α., όπως αναφέρεται, κατά τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου 2022 υιοθέτησε κατά πλειοψηφία την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της 2ας Απριλίου 2022 σχετικά με τις προωθούμενες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

“Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. αποφάσισε την πραγματοποίηση πενθήμερης προειδοποιητικής στοχευμένης αποχής των μελών του από τις 11 έως και τις 15 Απριλίου 2022 αποκλειστικώς από Δίκες συμφερόντων του νομικού προσώπου του Ελληνικού Δημοσίου και μόνο, εφόσον ο πληρεξούσιος δικηγόρος του αντιδίκου του Δημοσίου κρίνει ότι ο εντολέας του έχει έννομο συμφέρον για την αναβολή της υπόθεσης.

Υπέρ ψήφισαν:

ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτριος Βερβεσός, και οι Σύμβουλοι Αβαρκιώτης Ιωάννης, Αναλυτής Ευστάθιος, Γούναρη – Χατζησαράντου Μαρινέτα, Ζουρνατζή Άννα, Κακλαμάνης Χρήστος, Καλαντζόπουλος Μιχαήλ, Καμενόπουλος Θωμάς, Καρέτσος Κωνσταντίνος, Κουτσόλαμπρος Ανδρέας, Λυρίτσης Δημήτριος, Μαντάς Θεόδωρος, Μαντζούτσος Αλέξανδρος, Μαρινάκη Χρυσούλα, Τσαγκλή Χριστίνα.

Παρών ψήφισαν ως προς την υιοθέτηση της απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων: οι Σύμβουλοι Αντανασιώτης Αντώνης , Καμπαγιάννης Αθανάσιος, Σαραφιανός Δημήτριος, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της κινητοποίησης.

Παρών, ψήφισε ο Σύμβουλος Γιαννούλας Φώτιος.

Απόντες ήταν οι Σύμβουλοι Αναστασόπουλος Δημήτριος, Διαμαντόπουλος Σωτήριος, Κάπος Ιωάννης και Σταυρόπουλος Ζώης”.

Πηγή fantomas.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*