Συνταξιούχοι: Σε εκκρεμότητα ο επανυπολογισμός 150.000 κύριων συντάξεων – Τι γίνεται με τα αναδρομικά

Στις 150.000 ανέρχονται οι κύριες συντάξεις των οποίων ο επανυπολογισμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σε αναμονή βρίσκονται και οι περίπου 80.000 δικαιούχοι της παράλληλης ασφάλισης, που επίσης διεκδικούν να λάβουν τις προσαυξήσεις τους.

Αυτές είναι οι βασικές εκκρεμότητες που επιδιώκει ο ΕΦΚΑ να τακτοποιήσει, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους, ακόμα και εντός του μήνα.

  • Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιανουαρίου καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ αναδρομικά ύψους 4.617.099 ευρώ σε 3.481 συνταξιούχους.

Η β’ φάση επανυπολογισμού

Αναφορικά με τις 150.000 εκκρεμότητες, πρόκειται για τη β’ φάση του επανυπολογισμού, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Είναι περιπτώσεις όπου θα εξεταστεί εάν έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και εάν, από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, θα προκύψει αύξηση σύνταξης και ταυτόχρονα καταβολή αναδρομικών ποσών.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον για το 20% αυτών των περιπτώσεων, δηλαδή περίπου 30.000 περιπτώσεις, θα πρέπει να υπάρξει αύξηση στη σύνταξη.

Ανάλογα με την προσωπική διαφορά του κάθε εν δυνάμει δικαιούχου θα εξαρτηθεί εάν η αύξηση αυτή θα είναι λογιστική ή πραγματική.
Στην πρώτη περίπτωση, απλώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά.
Στην δεύτερη θα προκύψει και αναδρομικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί και το οποίο, σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, κυμαίνεται από 190 έως 220 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά αφορούν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 και έως σήμερα, δηλαδή καλύπτουν ένα διάστημα 25 μηνών. Είναι προφανές ότι οι όποιες αυξήσεις προκύψουν σε αυτές τις συντάξεις θα είναι στα επίπεδα των 5-10 ευρώ τον μήνα.

Οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού για ένα μεγάλο μέρος αυτών των εκκρεμοτήτων εντός του μήνα. Όσες απομείνουν, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Για την παράλληλη ασφάλιση

Σε ό,τι αφορά την παράλληλη ασφάλιση, παραμένει ο στόχος της διοίκησης του Φορέα το ταχύτερο δυνατό να ενεργοποιηθεί το απαραίτητο λογισμικό και να δοθούν οι προσαυξήσεις που προβλέπονται, μαζί με τα αναδρομικά.

  • Πρόκειται για περιπτώσεις συνταξιούχων που αναμένουν αυτά τα ποσά έως πεντέμισι χρόνια, δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, ημερομηνία έναρξης ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16).

Στη διαδικασία των προσαυξήσεων υπάγονται όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι που κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν για κάποιο χρονικό διάστημα, μικρό ή μεγάλο, καταβάλει διπλά ένσημα.

Αναλυτικά τα αναδρομικά

Ήδη πάντως για άλλον έναν μήνα ο ΕΦΚΑ κατέβαλε αναδρομικά ποσά που εκκρεμούσαν.
Ειδικότερα, το ποσό των 4.617.099 ευρώ μοιράστηκε σε 3.481 συνταξιούχους, στους οποίους οφείλονταν αναδρομικά από διάφορες αιτίες.

Η εμβόλιμη πληρωμή πραγματοποιήθηκε στις 28/1/2022. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι (1.219) έλαβαν αναδρομικά από τις διαφορές που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους και μάλιστα από την α’ φάση, δηλαδή από το 2019 και προέρχονταν από το ΤΑΠΟΤΕ.

Άλλοι 1.167 συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά μετά και τον υπολογισμό των βαρέων ενσήμων που είχαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Επίσης, 595 κληρονόμοι έλαβαν αναδρομικά μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού και άλλοι 105 επειδή είναι απασχολούμενοι συνταξιούχοι.

Πηγή

Πηγή fantomas.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*