Το Ιράν επιβεβαιώνει ότι δυνάμεις του κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

Το Ιράν επιβεβαίωσε  ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν ένα πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν, στο οποίο, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, είχαν επιβιβαστεί ένοπλοι άνδρες με στρατιωτικές στολές, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Associated Press.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε ένα σύντομο ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρει ότι έγινε κατάσχεση από το ιρανικό ναυτικό χωρίς, όμως, να προσδιορίζει το πλοίο. Αναφέρει, επίσης, ότι η σχετική κίνηση έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής.

Οι υποψίες είχαν πέσει εξ’ αρχής στο Ιράν, καθώς το πλοίο ήταν κάποτε γνωστό ως «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια διαμάχη διάρκειας ενός έτους που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό, σημειώνει το Associated Press.

Το θρίλερ με το ελληνόκτητο τάνκερ

Σε εξέλιξη είναι από τις πρωϊνές ώρες σήμερα πειρατεία στο δεξαμενόπλοιο st NIKOLAS στα ανοιχτά του Ομάν σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι στο δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στα ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι ενώ στη συνέχεια το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης του πλοίο AIS απενεργοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras. Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

 

Πηγή

Πηγή

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*