MotoGP Qatar FP1: Έκπληξη Binder με την KTM!

Η επίσημη αγωνιστική χρονιά για το MotoGP ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Μαρτίου στο Qatar με το πρώτο σκέλος των ελεύθερων δοκιμών. Μετά από ένα τριήμερο δοκιμών σε Μαλαισία και Ινδονησία που ομάδες και αναβάτες πήραν μια πρώτη γεύση από τις νέες μοτοσυκλέτες, υπήρχε και η αίσθηση πως κάποιοι έκαναν την επιλογή να μη δείξουν τις πραγματικές δυνατότητες τους. Όμως στο Qatar δεν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια καθώς κάθε γύρος είναι πολύ σημαντικός για τη συλλογή στοιχείων και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ήδη, από το 1ο σκέλος υπήρχαν εκπλήξεις, θετικές αλλά και αρνητικές.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Franco Morbidelli ήταν ο πρώτος αναβάτης που μπήκε στην πίστα με όλους τους υπόλοιπους, εκτός του Fabio Quartararo, να τον ακολουθούν. Ο πρωταθλητής του 2021, Fabio Quartararo, επέλεξε να περιμένει περίπου 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μπει στην πίστα. Ο Franco Morbidelli ήταν και ο πρώτος που έγραψε χρονομετρημένο γύρο, στο 1:59.1. Ο αναβάτης της εργοστασιακής Yamaha ήταν αυτός που είχε κάνει τον ταχύτερο χρόνο στο πρώτο σκέλος στον περσινό πρώτο αγώνα της χρονιάς, με 1:54:921 οδηγώντας τη Yamaha της Petronas.

Ο χρόνος κατέβηκε σύντομα στο 1:56 με τους Rins και Aleix Espargaro να εναλάσσονται στην 1η θέση. Στο 9ο λεπτό των δοκιμών ο Johann Zarco ήταν ο πρώτος που «έσπασε» το 1:56 ενώ ο Quartararo την ίδια στιγμή φάνηκε να έχει πάρα πολλές ταλαντώσεις με τη νέα Yamaha. Ο Aleix Espargaro με την Aprilia ανέβηκε και πάλι στην 1η θέση και ακολούθησε αρκετή ώρα χωρίς οι αναβάτες να βελτιώνουν τους χρόνους τους. Στο 30ο λεπτό σημειώθηκε η πρώτη πτώση της χρονιάς με τον Fabio di Giannantonio να είναι αυτός που βρέθηκε στο έδαφος, χωρίς συνέπειες. Άρχισαν οι επιθέσεις, αρκετοί κινήθηκαν γρήγορα στο πρώτο μισό της πίστας, όπως οι Morbidelli και Martin αλλά έχασαν χρόνο στο δεύτερο μισό της πίστας και δεν «κατέβασαν» το χρόνο τους. Ο Joan Mir έχοντας δει τον Alex Rins να σημειώνει την υψηλότερη τελική ταχύτητα (355,2 χλμ/ώρα), κάτι όxι αναμενόμενο για τη Suzuki, πίεσε και πέρασε στην κορυφή με χρόνο 1:55:371.

Ο Pecco Bagnaia προσπαθώντας να ανέβει στην κατάταξη, είχε πτώση αφού έχασε απότομα το μπροστινό της Ducati, χωρίς καμία προειδοποίηση. Με 3 λεπτά να απομένουν ο Alex Rins φόρεσε στη Suzuki του μαλακά ελαστικά εμπρός και πίσω, και επιτέθηκε στο χρονόμετρο. Έκανε δύο συνεχόμενους γύρους και πέρασε επικεφαλής της κατάταξης με χρόνο 1:55:277. Ταυτόχρονα ο Morbidelli ανέβηκε στη 2η θέση με χρόνο 1:55:294 αλλά χρησιμοποιώντας σκληρά λάστιχα στη Yamaha. Ο Fabio Quartararo ήταν πολύ γρήγορος στα δύο πρώτα split της πίστας αλλά έχασε χρόνο στη συνέχεια. Αντίθετα ο Marc Marquez κατάφερε να κατεβάσει το χρόνο στο 1:55.1 και να περάσει στην κορυφή.

Την τελευταία κουβέντα όμως, την είπε ο Brad Binder με την KTM. Έκανε τη μεγάλη έκπληξη και σταματώντας το χρονόμετρο στο 1:54.851 ήταν ο ταχύτερος στο πρώτο σκέλος των δοκιμών. Η KTM έδειξε στις δοκιμές που προηγήθηκαν να μην έχει πάρει σωστή κατεύθυνση αλλά ανέτρεψε τελείως την εικόνα στις επίσημες δοκιμές του Qatar. Ο Binder την έφερε στην πρώτη θέση καθώς όλοι πίεζαν και επίσης ήταν και ένα δέκατο ταχύτερος από τον αντίστοιχο χρόνο του περσινού πρώτου σκέλους. Στη 2η θέση ανέβηκε με μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής ο Takaaki Nakagami της LCR Honda. Η Honda φάνηκε εμφανώς βελτιωμένη και κυρίως, στα χέρια όλων των αναβατών της. Έχοντας αλλάξει τελείως σχεδιασμό, θυμίζει Ducati και ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος με τις 4 μοτοσυκλέτες της στην πρώτη δεκάδα! Ο Alex Rins έκανε τον 3ο ταχύτερο χρόνο με δύο Honda να τον ακολουθούν, ο Pol Espargaro στην 4η θέση και ο Marc Marquez στην 5η. Η ταχύτερη Yamaha ήταν αυτή του Franco Morbidelli στην 6η θέση. Ακολούθησε στην 7η θέση ο Joan Mir, στην 8η συναντάμε την πρώτη Aprilia, αυτή του Aleix Espargaro, στην 9η θέση ολοκλήρωσε ο Alex Marquez και τη δεκάδα συμπλήρωσε ο Miguel Oliveira. Οι πιο παρατηρικοί θα διαπιστώσατε πως στην πρώτη δεκάδα δεν υπάρχει καμία Ducati! Αυτή είναι η αρνητική έκπληξη του πρώτου σκέλους ελεύθερων δοκιμών. Βρέθηκαν κάποια στιγμή στη δεκάδα τόσο ο Zarco που ήταν ο πιο σταθερός αναβάτης με Ducati όσο και οι Miller και Bagnaia, αλλά δε μπόρεσαν να έχουν τελικά μια επίδοση που θα τους έφερνε στις 10 πρώτες θέσεις. Ο ταχύτερος αναβάτης της Ducati ήταν ο Jorge Martin, στη 12η θέση. Τον ακολούθησαν οι Miller και Bastianini.

Φέτος συμμετέχουν και 5 rookies. Ανάμεσα τους είχαμε και πάλι εκπλήξεις, σε σχέση με τις δοκιμές που προηγήθηκαν σε Μαλαισία και Ινδονησία. Ο Remy Gardner ήταν ο ταχύτερος όλων, κάτι που δεν είχε καταφέρει στις προηγούμενες δοκιμές. Έκανε τον 19ο ταχύτερο χρόνο και τον ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι rookies. Επόμενη έκπληξη σε επιπεδο rookies, ήταν ότι ο Darryn Binder αποχωρίστηκε την τελευταία θέση που κατείχε σε όλες τις δοκιμές και ανέβηκε προτελευταίος, αφήνοντας τελευταίο τον Marco Bezzechi που είχε δείξει πολύ πιο γρήγορος. Σίγουρα πολλά από αυτά που είδαμε στο πρώτο σκέλος, θα αλλάξουν στη συνέχεια, πολύ πιθανό από το επόμενο κιόλας σκέλος.

Αποτελέσματα 1ου σκέλους

Photo: Οργάνωση

Πηγή

Πηγή

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*